Made for Professionals
 
 
Biobe Oy
Hae sivustosta

 

 

 

15.1.2015

 

VASTUU ASUMISTERVEYDESTÄ
on sekä osakkaalla, asukkaalla
että taloyhtiöllä

 

Rakennuksen sisäilman laatuun vaikuttavat monet tekijät, joista tärkeimmät ovat kunnossa olevat rakenteet ja toimivat ilmanvaihtolaitteet. Ilmanvaihtoa tarvitaan terveellisen ja viihtyisän sisäilman ylläpitämiseen rakennuksessa. Toimiva ilmanvaihto poistaa sekä asumisesta syntyviä ilman epäpuhtauksia ja huonekosteutta että tuo suodatettua, raitista ulkoilmaa korvausilmaksi sisätiloihin. Rakennuksen ilmanvaihto voidaan toteuttaa joko painovoimaisena tai koneellisena, kunhan se on oikein suunniteltu. Ilmanvaihtolaitteiden huoltaminen onkin perusta asumisterveydelle.

 

Sisäilman laatu vaikuttaa asumisterveyteen

Ainoastaan ilmanvaihtojärjestelmän toimivuus ja säännöllinen puhdistus mahdollistavat asumisterveyden toteutumisen. Jos rakennuksen huono sisäilma alkaa aiheuttaa terveyshaittoja, kuten esimerkiksi nuhaa, yskää tai silmäoireita, on tilanne kehittynyt jo hälyttävän pitkälle. Terveyshaittojen ilmaantuessa on viipymättä tarkistettava, että ilmavirran poisto kosteista ja nk. likaisista tiloista (wc, kylpyhuone, sauna, keittiö, vaatehuone ja varastotilat) ja korvausilman sisäänotto varsinaisiin asuintiloihin toimii suunnitellusti. Tuloilmaventtiilit tulee olla kaikissa oleskelutiloissa (makuuhuoneet, olohuone). Asumisterveyden näkökulmasta katsottuna huoneistoon tulee tuoda sekä raitista, suodatettua tuloilmaa että sieltä tulee poistaa ilman epäpuhtaudet ja kosteus poistoilmanvaihdon kautta.

 

Rakennuskannassamme on valitettavan runsaasti rakennuksia, joissa on kyllä huolehdittu poistoilmanvaihdosta, mutta korvausilmanotto hallitusti ja suodatettuna seinä- tai ikkunaventtiileillä puuttuu. Ikkunan pitäminen avoimena on tarkoitettu vain tilapäiseen tuuletukseen eikä korvausilmanottoon.

 

Ilmanvaihdon perussäätö on Asunto-osakeyhtiölain kunnossapitovastuun mukaan taloyhtiöllä. IV-laitteet ja niiden säätö tulee olla sellaisella tasolla, että ilmanvaihto täyttää voimassa olevat määräykset ja ilmanvaihto jakaantuu mahdollisimman tasaisesti huoneistojen kesken. Taloyhtiön vastuulla ovat esim. talon katolla sijaitsevat huippuimurit ja ilmanvaihtokanavien ja hormien puhdistus. Myös huonetilassa olevien poisto- ja tuloilmaventtiilien säätö, korjaus ja uusiminen ovat taloyhtiön vastuulla. Valitettavan usein sisäilman laatuongelmia aiheuttaa eniten se, että venttiilien ja suodatinten huolto on kunnossapitovastuunjaon mukaan lähtökohtaisesti osakkaan vastuulla - ellei taloyhtiössä toisin ole sovittu.

 

Venttiileissä käytettävien Ilmansuodattimien tehtävänä on siivilöidä sisään tulevaa korvausilmaa ilman epäpuhtauksista. Suodattimien vaihto tai puhdistusväli riippuu käyttöolosuhteista, mutta suositeltava vaihtoväli on 1-2 kertaa vuodessa, mieluiten ainakin keväällä ennen siitepölykauden alkua. Myös venttiilien ja äänenvaimentimien kanavat tulee imuroida samassa yhteydessä. Mikäli suodatin jätetään huoltamatta tai vaihtamatta, se tukkeutuu ja lakkaa toimimasta. Tällöin ilmanvaihdon poistokoneisto imee korvausilmaa asuntoon hallitsemattomasti esim. seinä- ja lattiarakenteiden ilmanvuotokohdista tai postiluukusta, mikä tuntuu mm. vetoisuutena. Näin rakenteissa ja porrashuoneessa olevat epäpuhtaudet pääsevät hengitysilmaan aiheuttaen hengityelininfektioita.

 

Korvausilmaventtiileihin on saatavissa erilaisia ilmansuodattimia karkeista solumuovisuodattimista tehokkaisiin allergeenisuodattimiin. Suodatin kannattaa valita ilman epäpuhtauksien ja tarvittavan suodatustehon perusteella. Suodattimet ovat pääosin venttiilityyppikohtaisia.

 

Venttiilien vaihtosuodatinten saatavuus rauta- tai päivittäistavarakaupoista pölynimureiden vaihtopussien ja -suodatinten tapaan on pää sääntöisesti huono. Asukkaiden on vaikea hankkia vaihtosuodattimia yleisimpiinkin korvausilmaventtiileihin, koska vähittäiskauppa ei juurikaan pidä vaihtosuodattimia myyntihyllyssä eivätkä kuluttajat tiedä mistä niitä hankkia. Asumisterveyden ja sisäilman laadun nimissä taloyhtiöissä onkin perusteltua keskustella ja päättää kenen vastuulla ilmanvaihdon suodatus tulee hoidettua oikein sekä säännöllisesti, jotta edistetään asukkaiden asumisterveyttä hyvän sisäilman muodossa.

 

- Korvausilmaventtiilien johtava toimittaja Biobe Oy tarjoaa vaihtosuodattimia kaikkiin tunnettuihin venttiilityyppeihin niin talo- ja huoltoyhtiöille kuin yksityishenkilöillle ja niitä voi tilata sekä tarvittaessa että kestotilauksena, vinkkaa Biobe Oy:n toimitusjohtaja Jouko Miettinen.

 

Lataa artikkeli pdf-muodossa.

 


   
Biobe Oy
etusivulle etusivulle